Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörig till närstående i suicidal kris


Många anhöriga lever i långvarig rädsla för att den man stödjer och finns till hands för, riskerar att avsluta livet. Det uttrycks till anhöriga på olika sätt, ibland mer tydligt och ordagrant, ibland utifrån en känsla och ord om längtan efter ett avslut. Ibland som nerskrivna ord på ett av anhöriga funnet papper
(som kanske inte ens var ämnat för att hittas).
När den som står oss nära väljer att avsluta livet drabbas vi som blir kvar i ett kaos av frågor och starka känslor, kanske förtvivlan, ilska, vanmakt och självförebråelser. Känslor av allt eller inget, men aldrig någonsin känslor som kan värderas utifrån ”rätt eller fel”.

Läs mer om Sorg här i Anhörighandboken >>

Folkhälsomyndigheten fakta och statistik
Enligt Folkhälsomyndigheten dör omkring 1 200 människor årligen av suicid i vårt land. Drygt 300 personer brukar registreras med misstanke om suicid, men där avsikten inte har kunnat styrkas.
Självmorden finns registrerade i alla åldrar, äldre, vuxna och barn. Generellt kan sägas att män dominerar (70 procent), varav de flesta är män över 85 år. Via nedanstående länkar kan du ta del av Folkhälsomyndighetens fakta och statistik.
Fakta om suicid, Folkhälsomyndigheten >>
Ett kunskapsstöd om medierapportering om suicid >>

Barn och unga som finns representerade inom registrerade självmord ger oss en bild av den svåra verklighet som många av dessa och deras anhöriga befinner sig i. Här vilar ett stort ansvar på samhällets resurser med tillgång till viktiga vård- och stödinsatser i förebyggande syfte. I dag hör vi alltför ofta att tillgång till stöd och vård är underdimensionerat och att hjälpen alltför många gånger dröjer för länge eller helt enkelt inte finns tillgänglig. Skolan och elevhälsan är viktiga, men också här finns begränsade möjligheter att fånga upp och hjälpa unga i riskzonen.
Här är det viktigt att nämna ett pågående nationellt arbete i syfte att ta fram en nationell plan för psykisk hälsa och suicidprevention. Läs mer om detta via länk nedan.
Suicid bland barn i Sverige >>
Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention/Socialstyrelsen >>

Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (Karolinska institutet)
För dig som anhörig finns här viktig information när det gäller suicid. Här kan du ta del av riskfaktorer och varningssignaler, om myter som finns om självmord och kanske inte minst om vad du kan göra när någon som står dig nära uttrycker tankar om självmord.
Fakta om självmord, Karolinska institutet >>

RESPI – tillgänglig forskning om suicid
För dig som vill veta mer om pågående och ny forskning om suicid, om orsaker och konsekvenser och förebyggande insatser kan du ta del av information via länken nedan.
Om suicid/RESPI >>

Vårdguiden 1177 – Självmord går att förebygga
På Vårdguiden 1177 finns information som i första hand vänder sig till den som har självmordstankar. Men också för anhöriga kan det vara en viktig källa för kunskap. Självmordstankar ska alltid tas på allvar och bottnar ofta i att man i första hand behöver hjälp för att orka leva.
Vårdguiden 1177, självmordstankar>>>
Vårdguidens information till anhöriga och om hur du kan hjälpa en person som vill ta sitt liv kan du ta del av länken nedan:
Vårdguiden 1177, om hur du kan hjälpa >>

Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) – Suicid och efterlevandestöd
Här finns information som direkt vänder sig till dig som anhörig. Du kan ta del av information och länkar som berör området. Eftersom suicid i så hög utsträckning också handlar om psykisk ohälsa så är kompetenscentret en viktig källa för kunskap och förståelse för en stor del anhöriga. Genom länkarna nedan kan du söka dig fram i de frågor och funderingar du har.
Suicid och efterlevandestöd, Nationellt kompetenscentrum anhöriga >>
Vad kan du göra för att hjälpa, Nka >>
https://anhoriga.se/anhorigomraden/psykisk-ohalsa/anhorigprojektet/for-dig-som-ar-anhorig/
Digital kunskapsguide anhöriga, Nationellt kompetenscentrum anhöriga >>

Här i Anhörighandboken kan du läsa mer om att vara anhörig inom området psykisk ohälsa.

Ideella organisationer som verkar inom området suicid
Suicide Zero
En organisation som allt sedan 2013 arbetar för att minska självmorden. Utöver att stödja forskning och bedriva påverkansarbete i olika former erbjuds utbildningar i syfte att upptäcka varningstecken och ge förslag på förebyggande åtgärder.
Organisationen har bland annat en podd för frågor och diskussioner kring självmord.
Här pågår också ett arbete ”Livsviktiga snack” riktat till föräldrar och barn, där föräldrar får stöd och hjälp att få barnen att prata viktiga känslor.
Suicide Zero >>

SPES
Denna organisation bildades 1987 och har genom åren aktivt bedrivit påverkansarbete i frågor om självmord och efterlevandehjälp. Här finns bland annat utbildningar, stödlinje och chatt för efterlevande och möjligheter till självhjälpsgrupper, bland annat fysiska och digitala samtalsträffar för unga vuxna, hbtqi+personer samt för män och varav alla har mist någon i självmord.
SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention >
Fem råd för att prata med barn och unga om suicid >>

MIND Självmordslinjen
För den som har tankar på att begå självmord och/eller deras anhöriga finns Mind självmordslinjen >> att vända sig till dygnet runt.

Via nedanstående länk kan du söka bland andra ideella organisationer i syfte att finna den eller de som du kan få stöd och hjälp ifrån och/eller själv stödja.
Organisationer, ideell verksamhet och kunskapscentrum, Anhörighandboken >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer