Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Begravning

Jag håller andan, försöker sträcka på mig och fäster blicken framåt. Står stilla en stund och drar ett djupt andetag innan jag bestämmer mig för att det är dags att gå in i kyrkan. Den här stunden är vår sista tillsammans och jag behöver den. Du är ju med oss i den här stunden, fast ändå inte. Det gör ont. Ändå sitter jag så småningom i kyrkbänken och riktar blicken mot ett av de stora fönstren. Får en känsla av att du sitter där på fönsterbrädan och följer oss. Känslan omfamnar mig och ger tröst tröst mitt i allt det svåra.

Det är så mycket att tänka på innan en begravning är färdigplanerad och ska genomföras. Så många praktiska beslut som ska fattas om kistor, urnor, gravstenar och gravutsmyckning. Själva ceremonin ska planeras och gravplats bestämmas. För många av oss svåra och obegripliga val i känslor av sorg och vilsenhet. För andra ger de praktiska besluten en sorts stabilitet i sorgen och vilsenheten. Det är viktigt att komma ihåg att en begravningsbyrå kan hjälpa till med allt det praktiska utifrån de önskemål som du har. Att våga uttrycka hur du och ni känner inför begravningsakten, och framförallt vad som är viktigt för er.

Begravningslagen
Enligt begravningslagen måste gravsättning eller kremering ske inom en månad från dödsfallet. Tiden fram till begravningen kan variera från fall till fall beroende på vilket trossamfund den avlidne tillhör och/eller hur lätt det är att få tillgång till kyrka, kapell, präst och så vidare. Det kan även hända att anhöriga behöver tid på sig för att informera och samla alla berörda. I väntan på begravning förvaras den avlidne i ett bårhus.

Väljer man en borgerlig begravning går det oftast snabbare än om man vill ha en begravning i till exempel Svenska kyrkan.

Hur går en begravning till?

En begravning behöver inte följa en viss mall utan kan utformas helt efter önskemål. Själva begravningsceremonin kan hållas i kyrkan, i bostaden eller ute i naturen. Begravningar kan vara religiösa eller borgerliga, det vill säga icke-religiösa.

Tillhörde den avlidne ett annat trossamfund än Svenska kyrkan utser Länsstyrelsen ett ombud som granskar församlingen i fråga. Då kontrolleras bland annat begravningsavgifter och utformningen av begravningsplatser. Kontakta din församling eller Länsstyrelsen för information om vem som är begravningsombud i ditt område.

Hitta din länsstyrelse >>

Även om du väljer att anlita en begravningsbyrå har du alltid rätt att själv kontakta församlingen i din kommun eller ditt trossamfund. De kan svara på alla dina frågor och ge dig information om hur begravningen går till.

Vad kostar en begravning?

Var noga med att ta reda på kostnaderna för begravningsbyråns tjänster om du väljer att anlita en sådan. Begär en skriftlig offert där alla kostnader finns med. Genomsnittskostnaden för en begravning brukar ligga på 20 000–25 000 kronor. Väljer du en enkel begravning, utan ceremonier, kan kostnaden stanna på cirka 5 000 kronor.

Om det inte finns anhöriga som kan bekosta begravningen ordnar kommunens socialtjänst en begravning.


EXTERNA LÄNKAR:

Att planera en begravning (Svenska Kyrkan) >>

Att anordna någons begravning (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) >>

Olika kulturer (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) >>

Begravningslag (1990:1144) (Sveriges Riksdag) >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer