Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Projekt, rapporter och forskning

Som anhöriga hamnar vi då och då i kollisionskurs med beslutsfattare i beslut och frågor som rör antingen våra närstående i vården och omsorgen, eller oss själva när det gäller anhörigstödet. Oavsett om det är företrädare och verksamhetsansvariga från kommunen eller regionen behöver vi vara mer pålästa, ha samlat på oss information om rättigheter, men också om beprövade och kvalitetssäkrade verksamheter och utvecklingsprojekt. Det kan bli ett sökande som tar och stjäl mycket energi och tid för oss. Det, som vi kanske har minst utav…

Här i handboken har vi samlat länkar till rapporter och forskning som gjorts om och med anhöriga. Via dessa kan du söka dig vidare ut mot nya kunskaper och forskningsresultat inom området.

Anhörigas Riksförbund tar sig an en stor fråga med ett brett anslag. För att inte tappa fokus drivs mycket av verksamheten i projektform. Att arbeta i projekt innebär att under en avgränsad tid fokusera på en viss målgrupp eller en avgränsad fråga. Detta är också ett arbetssätt som ger möjligheter att hitta många olika finansiärer och samarbetspartners.
Här beskriver vi vissa av våra aktuella projekt, samt några vi deltagit i eller genomfört tidigare >>

Det är förbundets förhoppning att nya kunskaper i praktiken ska säkerställa ökad trygghet och livskvalitet. Som det antagna Anhörigperspektivet så fint anger; ett säkerställande av anhörigperspektivet på alla nivåer och i samtliga verksamheter.
Läs mer om anhörigperspektivet här.

Ny rapport från Socialstyrelsen, oktober 2023:
Uppföljning av Anhörigperspektivet >>


Nationell kartläggning av kommunernas stöd till anhöriga 2019.
Ett samarbetsprojekt mellan Anhörigas Riksförbund och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, med finansiering av Socialstyrelsen.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Detta är ett kunskapscentrum och en viktig källa för samlad information om vad som har hänt och händer på bred front inom anhörigområdet. På kompetenscentrums hemsida finns en mängd information, nyheter och forskningsreportage, kunskapsöversikter, rapporter med mera.
För att underlätta sökandet kan du prova att använda sökorden som exempelvis forskning, rapporter, kunskapsöversikter. Pröva dig fram. Är det svårt att hitta rätt finns möjlighet att ställa dina frågor via webben eller kompetenscentrums telefon/mail.

Socialstyrelsen
Genom att besöka Socialstyrelsens webbsida kan du ta del av många erfarenheter, lägesbeskrivningar och rapporter när det gäller stöd till anhöriga. Använd sökord som exempelvis anhöriga och välj den information som du för tillfället vill veta mer om bland alla träffar du får.
Läs mer om Socialstyrelsen i Anhörighandboken här >>


Folkhälsomyndigheten
Via Folkhälsomyndighetens webbsida kan du ta del av projekt som rör olika grupper inom anhörigområdet. Nedan finner du länkar till några projekt:

Barns rätt till stöd som anhöriga till patienter >>
Stöd till barn i familjer med missbruksproblem m.m >>

Läs mer om Folkhälsomyndigheten i Anhörighandboken här >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer