Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörig till närstående med psykisk ohälsa

Han stirrade på cykeln! Där stod den. Det var lugnt utanför den psykiatriska akutmottagningen. Dit hon hade sökt sig? Hade hon fått vara kvar? Hans dotter, som han så oroligt letat efter under en lång kväll och natt. Som inte svarade på hans telefonsamtal. Som i all sin ångest och sitt självförakt hade gjort sig oåtkomlig och han var rädd. Som så ofta. Han måste våga tro att hon fanns där. Han hade ingen att fråga för ingen gav svaren han behövde. Sekretessen gav inget utrymme för en pappa som inte kunde sova. Nu var det snart morgon och en ny arbetsdag. Kanske skulle han kunna få ett par timmars sömn ändå. Han startade bilen, körde sakta hemåt. Inuti honom brände knuten i magen. Den som alltid fanns där…

Inte minst ger oss kontakterna via telefon och mail i Anhöriglinjen en insikt om hur många vi är som på olika sätt är anhöriga till någon som står oss nära och som har drabbats av psykisk ohälsa. Varje situation är i många delar unik, men igenkänningen och de gemensamma utmaningarna framstår tydligt. I varje samtal finns den röda tråden av vanmakt och utanförskap, om bristen på samordningen i vården om den närstående och i stödet till den anhörige. Om hur oändligt svårt det kan vara!

Digital kunskapsguide för anhöriga
På Nationellt kompetenscentrum anhörigas hemsida finner du en ny (2023) digital kunskapsguide för anhöriga till vuxna personer med psykisk ohälsa. Kunskapsguiden innehåller samlad information, anhörigas egna berättelser och information från personal som träffar personer med psykisk ohälsa i sitt arbete. Här kan du få tips och svar utifrån egna frågeställningar som du bär på. Kanske är länken till informationen om samhällets stöd, som du också finner här nedan, något som kan hjälpa dig framåt.
Digital kunskapsguide >>
Lanseringswebbinarium om kunskapsguiden >>
Samhällets stöd från hälso- och sjukvården, kommun och myndigheter >>

Vill du vara med att utveckla den digitala kunskapsguiden finns en enkät att besvara här >>

Ta också gärna del av informationer och webbutbildningar om psykisk ohälsa på Nationellt kompetenscentrum Anhörigas webbsida.
Läs här >>


Återhämtningsguiden
NSPH Skåne (Nationell samverkan psykisk hälsa) har tagit fram ett material som benämns Återhämtningsguiden. Materialet syftar till att ge anhöriga möjligheter till reflektioner kring förhållningssätt och återhämtning och är uppbyggt i tre delar:
– Återhämtningsguiden – för dig som står nära någon som mår dåligt
– Återhämtningsguiden – upplägg och ledarhandledning för en studiecirkel
– Återhämtningsguiden – upplägg och ledarhandledning för en inspirationsträff.
Här kan du läsa mer om och beställa materialet >>

Nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.
Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens regeringsuppdrag att ta fram en nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention slutredovisades den 1 september 2023. Förslaget som nu överlämnats till regeringen går under namnet ”Det handlar om Livet” och syftar till att stärka psykisk hälsa för alla, förebygga ohälsa och suicid samt förbättra livsvillkoren för personer med psykisk ohälsa.

Via bifogade länkar nedan du ta del av mer information om strategin och om vad som fortsättningsvis händer inom området.
https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/psykisk-ohalsa/nationell-strategi/
Här kan du ta del av den pressträff där strategin presenterades>>

Vårdguiden 1177 – Psykiska sjukdomar och besvär
Här på Vårdguidens webbsida kan du hitta information om olika psykiska sjukdomar och besvär. I samband med sjukdomsinformationen finns också en vidare länk för närstående, dvs anhöriga. För att underlätta i ditt sökande har vi här lagt ut aktuella länkar till informationerna under respektive sjukdom/besvär:
Att skada sig själv >>
Att vara närstående >>

Beroende och skadligt bruk, Alkoholberoende >>
Alkoholberoende, råd till närstående >>

Beroende och skadligt bruk, Anabola androgena steroider >>
Anabola androgena steroider, Fråga om råd >>

Beroende och skadligt bruk, Beroende av droger >>

Spel om pengar, Spelberoende >>
Spelberoende, Närstående till någon med spelberoende >>

Beroende, om att använda Lustgas >>


Kommunernas anhörigstöd
Anhöriglinjen är en av många stödtelefoner och kontaktvägar för anhöriga. I samtalen från anhöriga till närstående med psykisk ohälsa beskrivs ord som kaos och brister. Det kan för den sjuke handla om otillgänglighet och samordningsbrister. För anhöriga är sekretessen den ogenomträngliga muren som försvårar livet.

Här vill vi lyfta fram de kommuner som har ett anhörigstöd som också inkluderar anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Att anhöriga i kontakter med anhörigkonsulent eller liknande får ge ord för de situationer som uppstår, får berätta och under trygga förhållanden dela erfarenheter med någon eller flera. Att få tips och råd från den som själv har liknande erfarenheter, att känna att det inte bara är jag… att stödja varandra i allt det svåra.

Kom ihåg att via länken nedan så får du kontaktuppgifter till den i din kommun som arbetar med anhörigstöd. Ta en kontakt, efterfråga stöd och ge dig själv chansen att få berätta din historia och kanske finna ett något som kan hjälpa dig några steg framåt i de situation du befinner dig i. Som anhörig!
Kommunernas anhörigstöd, Anhörigas Riksförbund >>

Här kan du också söka om din hemkommun har en lokal anhörigförening ansluten till Anhörigas Riksförbund, dit du kan vända dig.

Brukar- och diagnosföreningar, Psykisk ohälsa
Nedan kan du finns ideella organisationer med kunskaper och erfarenheter som kan vara ett gott stöd både för dig som anhörig och för din närstående.
Aldrig ensam >>
Anhörigförening Borderline>>
Anhörighjälpen, psykiatri och NPF, privat grupp Facebook >>
Bipolarna – Forum för personer med bipolär sjukdom >>
Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar >>
Föreningen Tilia – psykisk ohälsa hos unga >>
Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS >>
Mamma till mamma >>
Mansjouren >>
Maskrosbarn >>
Mind (för psykisk hälsa) >>
NSPH – Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa >>
PrevenTell – hjälp vid oönskad sexualitet >>
Riksförbundet Balans >>
Riksförbundet (Hjärnkoll) >>
Riksförbundet för social och mental hälsa /RSMH >>
Samtalsstöd för adopterade >>
Schizofreniförbundet >>
SHEDO – kunskap om ätstörningar och självskadebeteende >>
Svenska OCD-förbundet >>
Sveriges Fontänhus – stödjer återhämtning efter psykisk ohälsa>>
Ångestförbundet ÅSS >>

Vidare här i Anhörighandboken finns ytterligare tips och länkar till organisationer, ideella verksamheter och kompetenscentrum att vända sig till.

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer