Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörigas hälsa

”Vid tryckluftsfall i kabinen kommer syrgasmaskerna att släppas ner. Var vänlig och sätt själv på din egen mask innan du hjälper den som sitter bredvid dig”.

Ta själv på dig syrgasmasken först
Vi som nån gång har flugit har tagit del av flygvärdinnans säkerhetsgenomgång vid nödläge. När tryckluftsfall uppstår i kabinen ramlar syrgasmaskerna ner för att vi ska sätta dem på oss. Och vi hör varje gång att vi sätter masken på oss själva först, innan vi hjälper den eller de som sitter bredvid oss. Och det låter så rimligt. För hur ska vi kunna hjälpa de andra om vi själva har svimmat? Men tänker vi så som anhöriga i alla lägen? För att hjälpa min närstående måste jag se till att jag själv håller mig i form, att jag mår bra. Att när jag är rädd om mig själv är jag samtidigt rädd om den jag vill hjälpa…

Att prioritera som anhörig
Som anhörigvårdare är man ofta i en situation där den egna hälsan och välbefinnandet ligger långt ner på prioriteringslistan. Att ha ansvar för en närstående som kanske behöver hjälp natt och dag sliter på den egna hälsan. Om man dessutom inte har möjlighet till rimlig avlastning, tär det på både mentala och fysiska krafter.

Att se till sitt eget behov av återhämtning och vila kan kännas som en tuff uppgift, särskilt om man blir bemött med oförstående. Men vi har ett ansvar, oavsett vad andra tycker, att lyssna på vår egen inre röst – den som säger oss att ta hand om oss själva. Våra behov, vår längtan och våra drömmar måste vägas in också i det som upplevs som ambitioner, måsten och krav.  Att anhöriga hittar ventilerna och får påfyllnad så att omsorgen och omtanken om den närstående blir frisk och sund.  Faktum är att om man som anhörig inte mår bra, drabbar det både en själv och ens närstående.

Bra kost och motion är alltid saker som kan påverka ens välbefinnande positivt och det är viktigt att ägna sig åt något som ger ork, lust och energi. En social gemenskap där man kan lufta sina erfarenheter och få gensvar från någon som förstår, kan innebära att vardagen känns lite lättare.

Träning och fysisk hälsa, 1177 >>

Äta för att må bra, 1177 >>

Stresshantering och sömn, 1177 >>

Samtal om stress och stresshantering hos anhöriga, Youtube.com >>

Beata Terzis; Hjärnkraft och hjärnsvikt,Youtube.com >>

Medberoende
Medberoende är ett tillstånd som kan drabba vem som helst som lever nära en person, oftast med ett missbruk eller annan beroendeproblematik. Men som anhörig riskerar man att bli medberoende oavsett missbruket,  diagnosen, sjukdomen eller funktionsvariationen hos den närstående. Anhörigas egen hälsa påverkas på olika sätt.
Läs mer i Anhörighandboken om medberoende >>

Björn Natthiko Lindbrigalad; Hur stödjer vi varandra, utan att gå under själva, Youtube.com >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer