Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Hälsa och livsstil

Överallt alla dessa tips och råd om hur vi ska nå en bättre hälsa, gå ner i vikt, sova bättre och träna mer. Gör si, gör så! Det som nyttigt i dag, är mindre nyttigt i morgon. Så lätt att vi går vilse i hälsodjungeln och tappar motivationen. Här hoppas vi ge några hållbara tankar och konkreta verktyg. Så klart med en underliggande känsla för din utsatthet som anhörig och din rätt att forma din väg utifrån din egen situation.
Måhända kan vägen heta Livsstilsverktyget. Mer informations finns längre ner på sidan.

Vardagsrutiner och balans

Intresset för hälsa tycks aldrig ha varit större. Trenderna och myterna om mat, motion och sömn har aldrig varit fler än nu och det kan vara svårt att veta vad man ska gå efter. Samtidigt vet vi att hur vi lever spelar stor roll för vårt mående och för att motverka sjukdom. Vår livssituation påverkar ofta våra möjligheter att göra de val vi kanske helst vill göra. Det kan självklart vara svårt att ändra sin livsstil. Men små förändringar i vardagsvanor som varar länge är oftast bättre än intensiva kurer och dieter på kort tid. Det behövs balans mellan rörelse och stillhet, mellan näringsrik mat och godsaker, mellan matmängd och motion och mellan stress, sömn och återhämtning. Och kanske är det så att det är den balansen som är själva utmaningen för oss alla.

Handlingsplan

Om du bestämmer dig för att bryta, förändra eller börja med en ny vana är ett tips att göra upp en handlingsplan. Handlingsplanen kan innehålla svar på exempelvis:

  • Vad är förändringen?
  • Vad kan du vinna på förändringen?
  • Vad är målet?
  • Hur ska du nå målet?
  • Hur beslutsam är du?
  • När ska du sätta i gång?

Sätt upp handlingsplanen där du ser den varje dag. Planen kan hjälpa dig att sätta gränser och skapa nya rutiner.

Hälsa och kost

Det finns en mängd olika dieter som ofta marknadsförs som lösningen på olika problem. Några är särskilt framtagna för att användas vid viktminskning till exempel. Olika dieter kan vara olika bra för hälsan på lång sikt. Det viktigaste är att hitta matvanor som passar en själv och som man mår bra av.

På Livsmedelsverkets hemsida finns riktlinjer och råd om kost baserade på forskning. Det kan vara en bra utgångspunkt om man är osäker på var man ska börja. Klicka här för att komma dit >>

Hälsa och fysisk aktivitet

Rörelse och motion är viktigt för att må bra och förebygga ohälsa. Det är bevisat att fysisk aktivitet gör att vi orkar mer och känner oss gladare. Vi sover även bättre och kan lättare hantera stress och hålla vikten. Regelbunden motion minskar också risken för sjukdomar.

Det är aldrig för sent att börja motionera. Undersökningar visar att även de som är över 70 år när de börjar träna, med hänsyn till sina förutsättningar, får bättre hälsa. Oavsett ålder kan man oftast vara fysiskt aktiv även om man har en sjukdom.

Livsstilsverktyget

Anders Rosengren, läkare och forskare inom hälsa och livsstil, har tillsammans med Göteborgs universitet tagit fram en metod för att uppnå  bättre hälsa i olika livssituationer. Ett resultat av arbetet är ett livsstilsverktyg som nu erbjuds alla att pröva.
Anders Rosengren har också under arbetets gång skrivit och kommit ut med boken ”Hela livet”. Den handlar om att lära sig att förstå och se att både kropp och själ är avgörande för hur vi mår. Eller som boken också beskrivs: ”Om en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar”. Boken förmedlar synen på hälsa som utöver det som är vetenskapligt mätbart också handlar om hur vi hanterar vardagen med känslor av tomhet, sjuka närstående och egen sjukdom.

Beskrivning av forskningsbaserad metod för hälsa, Göteborgs universitet >>

Här finner du Livsstilsverktyget >>


EXTERNA LÄNKAR:

Hälsa och livsstil (Vårdguiden 1177) >>

Livsstilskurs i 6 avsnitt (sundkurs.se) >>

Livsstilsverktyget som medlemsförmån i Anhörigas Riksförbund >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer