Egenvård

Egenvård handlar om att själv känna igen och behandla lindriga sjukdomsbesvär. Det handlar också om att känna till begränsningar i vad man kan göra själv och veta vart man ska vända sig när professionell hjälp behövs.

Vårdguiden 1177 erbjuder råd och hjälp både på deras hemsida och via telefon. Hemsideadressen är www.1177.se och telefonnumret är 1177. Där kan man också få hjälp med bedömningen om man bör söka professionell vård eller inte och där finns alla kontaktuppgifter till vårdinrättningar i just ditt område. Vid enklare åkommor och besvär kan man också vända sig till ett apotek. Personalen kan ofta ge råd om hur man förebygger och behandlar enklare åkommor.

Några enklare riktlinjer

Vid lindrigare sjukdom, till exempel förkylning/influensa är det viktigt att lyssna på kroppen och inte anstränga sig för mycket. Det innebär inte att man alltid behöver ligga till sängs. Oftast är det bra att vara uppe och röra på sig då och då. Man bör också dricka mer än vanligt för att ersätta den vätska kroppen förlorar på grund av febern. Receptfria läkemedel kan lindra besvären. Fråga på ett apotek om du känner dig osäker.

Vaccinationer kan förebygga vissa sjukdomar. För personer i riskgrupper (med exempelvis hjärt- njur- eller leversjukdom, kronisk neurologisk sjukdom, diabetes eller vid nedsatt immunförsvar) är vaccinationerna oftast kostnadsfria. Personer på särskilt boende, sjukhem, vårdgivare, personal som arbetar inom vård och omsorg rekommenderas att vaccinera sig. Observera att anhörigvårdare kan betraktas som vårdgivare. Kontakta din vårdcentral för samtal kring detta.

Om du känner dig osäker på om du ska söka professionell vård eller inte kan du alltid kontakta Vårdguiden 1177 eller din vårdcentral och fråga om råd. Det är ofta skönt att fråga om råd om man känner sig osäker.


Externa länkar:

Fakta och råd (1177.se) >>

Egenvårdsbok för barn (PDF, Örebro läns landsting) >>

Egenvårdsbok för vuxna (PDF, Örebro läns landsting) >>