Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörig till närstående med missbruksproblematik

Jag är arg, jag är rädd och jag är alltid så trött. Ständig beredskap för något som alltid lurar runt hörnet. Så trött på goda råd från dom som inte förstår, men lika trött på att aldrig veta om jag verkligen gör rätt. Men vad har jag för val – det är min dotter och jag kan inte släppa taget…

Att vara anhörig till närstående med olika former av missbruk är för de flesta anhöriga utmanande och svårt. Att finnas nära, ständigt till hands, att motivera och vägleda, ställa krav, hota och rätta till och samtidigt själv falla när den närstående faller. Inte bara den egna kraften och måendet påverkas. Livets alla delar när det gäller ekonomi, boende, arbete kan stå och falla med den som har missbruket.

Inte sällan pratas det om ordet ”medberoende” när det gäller anhöriga i de här situationerna. Men det är viktigt att påminna om att medberoendet i situationen som anhörig inte på något vis innebär ansvar eller skuld för den närståendes missbruk. Läs mer om medberoende via nedanstående länkar.
Läs om anhörig och medberoende >>
Beroendecentrum om Anhörig och medberoende >>

Kopplingen mellan missbruk och psykisk ohälsa beskrivs ofta. Kanske är den psykiska ohälsan upprinnelsen till missbruket eller tvärtom. Oavsett är det viktigt att möta den enskilde utifrån ett helhetstänk och med en kartläggning av den situation som hen befinner sig i. Ogenomträngliga gränser mellan kommuner och regioner, vård-omsorgs- och stödgivare drabbar på många sätt både den närstående och de anhöriga hårt.


ANHÖRIG TILL NÄRSTÅENDE MED ALKOHOL- OCH DROGMISSBRUK
Här nedan kan du ta del av några länkar till ideella organisationer som verkar för personer med missbruksproblematik och anhöriga. Du finner också här i Anhörighandboken ytterligare organisationer som kan vara till viktigt stöd för din närstående och dig. I organisationerna finns både erfarenheter och kunskaper.

När någon nära dig har ett missbruk, 1177.se >>

Alkoholsmart.se om att vara närstående >>

Våga berätta >>

Anhöriga mot droger AMD >>

KSAN, kvinnoorganisationernas samarbetsråd i drogfrågor >>


ANHÖRIG TILL NÄRSTÅENDE MED LÄKEMEDELSMISSBRUK
Citat: Det tog mig allt för många år att inse att vara en ”snäll” läkare på kort sikt inte betyder att vara snäll emot patientens hälsa och livskvalité på lång sikt”.

Ovanstående är ett citat hämtat från en temaartikel i Läkartidningen. Den belyser det svåra med att läkemedel som ordineras i syfte att hjälpa på sikt också kan bidra till att stjälpa.
Läs artikeln här >>

Det hemliga missbruket – Läkemedelsvärlden >>

Läkemedelsberoende – 1177 >>


ANHÖRIG TILL NÄRSTÅENDE MED SPELMISSBRUK
Ilskan skar genom rummet. Så påtaglig att den kändes in i märgen. Men än värre var tystnaden som följde. Vi tittade på varandra, osäkert och sökande. Ett djupt andetag hördes och sedan forsade orden vidare ur henne, som om de väntat så länge på befrielse. Hon var redo att berätta och vi i anhöriggruppen fanns där och höll om henne i tystnad…

I många samtal till Anhöriglinjen får vi ta del av berättelser om konsekvenserna av spelmissbruk. Känslor av djup oro och ångest, förnekande, skam och skuld inför en hotande ekonomisk katastrof bidrar till upplevelse av psykisk ohälsa hos både den spelande och de anhöriga. Inte alltför sällan beskrivs också spelmissbruket ha ett ursprung hos en närstående som inte mår psykiskt bra. Oavsett orsak behöver vi kunskap som ger stöd både för den med spelberoende och dennes anhöriga.

Läs om spelberoende 1177.se >>

Ta del av Folkhälsomyndighetens information om spelproblem hos barn och unga >>

Folkhälsomyndigheten; Om barn och unga som närstående till någon med spelproblem >>

Nedan kan du via länkarna ta del av viktig information om vart du kan vända dig för kunskap och stöd. I de ideella organisationer som omnämns finns erfarenheter, kunskaper och stöd både till den som missbrukar och de anhöriga.

Stödlinjen för spelare och anhöriga >>

Spelberoendes Riksförbund >>

Spelfriheten >>

Boktips – om spelmissbruk!
När allt är förlorat. Joakim Björck (2016)
Free Spin – Berättelsen om mitt spelmissbruk. Margareta Börjesson (2019)
Med livet som insats. Carl Déman, Helén Bjurberg (2019)
Spelberoende – en osynligsjukdom. Mattin (2020)
Fångad av djävulens drog. Viktor Bergström (2020)
Spelbubblan. Ann-Sofi Pettersson (2022)

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer