Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Barn och unga som anhöriga

Ibland skämdes jag för min syster. Men oftast blev jag arg på dom som sa dumma saker och som retades med henne. Jag minns att det var jobbigt i bland. Men jag blev ju också arg och dum när jag t ex inte kunde vara med på min hockeyträning för min systers skull.”

Barn som växer upp i familjer med psykisk ohälsa och/eller neurologisk funktionsnedsättning, med missbruk, vid förälders eller syskons allvarlig sjukdom eller död, drabbas naturligtvis på olika sätt. Det kan för barnen handla om konsekvenser för hälsan, för skolgången och arbetslivet. Unga anhöriga är särskilt sårbara och det är av stor betydelse att dessa barn och unga uppmärksammas och får det stöd de efterfrågar och behöver. Här måste en bred samverkan mellan olika aktörer ske.
Forskning visar också ett samband mellan utsatthet i barndomen och risken att drabbas av psykisk ohälsa som vuxen. Ta del av Folkhälsoinstitutets faktablad här>>

Skuggsyskon
Under senare år har begreppet Skuggsyskon börjat användas alltmer. Det beskriver hur situationen för barn som lever i familjer där ett eller flera syskon har någon diagnos kan se ut. Det är inte ovanligt att barnet utan diagnos anpassar sig och på olika sätt står tillbaka för egen del. Genom att beskriva rollen som skuggsyskon kan ett tydligare fokus bli att också bidra till en mer rättvis balans i familjen som inkluderar både stöd och utrymme.
https://urplay.se/program/219143-superforaldrar-skuggsyskon>>

Teaterföreställning ”Skuggsyskon”
Anhörigas Riksförbund tipsar om Östra Teaterns föreställning ”Skuggsyskon” som belyser de utmaningar som syskonen lever med och på olika sätt försöker hantera. Föreställningen kan bokas som öppen föreställning exempelvis under konferens- och utbildningsdagar, men även som förinspelad webbsändning.
Här kan du läsa mer om föreställningen >>

Riksförbundet Attention är ett annat exempel på förbund med viktig information om syskonrollens olika delar.
Ta del av den här>>

Fakta och kunskap om stöd till barn som anhöriga
Socialstyrelsen – Stöd barn som anhöriga >>
Nationellt kompetenscentrum anhöriga- lagstiftning >>
Nationellt kompetenscentrum anhöriga – fakta om barn som anhöriga >>
Kunskapsguiden om barn och unga som anhöriga >>

Hälso- och sjukvårdens ansvar
Inom hälso-och sjukvården poängteras att barn som anhöriga och deras behov av  information, råd och stöd i vissa situationer ska beaktas. Särskilt gäller detta om barnets förälder (eller annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med) har en psykisk störning, psykisk funktionsnedsättning, allvarlig fysisk sjukdom eller ett missbruk. Det gäller även om den vuxne avlider.
Socialstyrelsen Hälso-och sjukvårdens ansvar >>
1177 Vårdguiden, för barn eller ung >>

Förskolan, skolan och elevhälsan
Att vardagen fungerar i förskola och skola är viktigt. Personalen har ett stort ansvar att uppmärksamma barnets tecken på oro, koncentrationssvårigheter eller annat. Inom ramen för sina uppdrag kan de ge betydelsefullt stöd genom att skapa goda förutsättningar för utveckling, lek och lärande för barnen.
Förskola och skola – barn som anhöriga, Kunskapskanalen >>

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga (TSI)
Att stöd sätts in till barnen och föräldrarna i ett tidigt skede är av stor betydelse. Insatserna ska dessutom samordnas mellan de olika aktörerna som exempelvis skolan, hälso-sjukvården och socialtjänsten. Detta ska bidra till en helhet kring barnen och motverka en för dem ogynnsam utveckling.
Läs mer om TSI här >>
Ta del av en animerad film; Livet är inte så lätt >>

Ny lag om barnfridsbrott
Barn som blir vittne till våld i familjen och nära relationer har fått ett starkare rättsskydd genom den nya lagen om barnfridsbrott som trädde i kraft den 1 juli 2021. Man räknar med att vart tionde barn har upplevt våld mot förälder eller annan omsorgsperson. 
Läs mer om barnfridsbrott  SKR >>
Faktablad om barnfridsbrott från åklagare.se >>
Barnfridsbrott. Polisen>>

Om barn på skyddade boenden
Man räknar med att 6000 barn varje år befinner sig på skyddat boende med förälder, på flykt från våld och hot.  BRIS och Sveriges Stadsmissioner släppte under 2020 rapporten ”Min tur att berätta” som bygger på barnens egna berättelser om hur våld och vistelse på skyddat boende har påverkat dem. Rapporten ger bland annat en tydlig bild av hur barnens stödbehov faller i skuggan av den vuxnes och att barnen sällan får ge uttryck för svåra upplevelser i samband med våldet.
Läs mer om arbetet med rapporten >> 
Läs rapporten här >>

Barnkonventionen som svensk lag
Den 1 juni 2020 trädde lagen (2018:1197) om Förenta Nationernas konvention om barnets rättigheter (den så kallade Barnkonventionen) i kraft i Sverige. Detta innebär ett förtydligande av att domstolar och andra rättstillämpare ska beakta barnens rättigheter och att dessa rättigheter ska synliggöras vid bedömningar och i beslutsprocesser.  
I vilken omfattning Barnkonventionen konkret tillämpas i processer och beslut finns säkert delade meningar om. När det gäller området ”Barn och unga som anhöriga” känns det viktigt att Barnkonventionen omnämns  i synen på barnens rättigheter till stöd och omsorg i en utsatt anhörigsituation. 
Barnkonventionen som svensk lag. regeringen>>
Läs hela Barnkonventionen. UNICEF>>
Läs Barnombudsmammans lättlästa Barnkonvention >>

Konferens ”Värna våra Yngsta”
Socialstyrelsen tillsammans med Nationellt kompetenscentrum (Nka) och Folkhälsomyndigheten anordnar en årlig konferens ”Värna våra yngsta”. Nedan kan du ta del av konferensen från år 2020;
Värna våra yngsta 2022 >>

Lästips: Unga anhöriga berättar
På Demenscentrum.se kan du ladda ner en skrift där unga anhöriga till förälder med demenssjukdom berättar om sin situation och de utmaningars som de lever i.

Filmserie ”Barn och unga berättar”
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) har på sin hemsida en filmserie om barn och unga som anhöriga.
Här kan du ta del av dessa >>

Kortfilm ”Don´t be so quick to judge” (Spansk)
Klicka här för att titta>>

Kortfilmer ur serie ”Victors bok”
Vi kan också rekommendera kortfilmerna ur serien ”Victors Bok”. Filmerna handlar om att växa upp med en förälder som har en psykisk sjukdom och det är ungdomar och föräldrar med egna erfarenheter som delar med sig av sin verklighet. Bakom filmerna står regissören René Bo Hansen och filmproducenten Katarina Boberg. Klicka här för att se filmerna (YouTube) >>

Kortfilm och informationsmaterial om barn i utsatthet
Jag ser.se >>
Våga berätta, 1177 Vårdguiden >>

Filmtips ”Psykos i Stockholm”
En mamma och hennes 14-åriga dotter reser till Stockholm för att fira dotterns 14-årsdag. Under resan på tåget börjar mamman bete sig konstigt och dottern anar att mamman är på väg in i en ny psykos. Trots detta  försöker de genomföra den planerade semestern…
Här kan du finna och ta del av filmen >>

Lyssna på poddar om barn och unga som anhöriga

Barn som anhöriga-projekt Anhörigas Riksförbund 2021

Forskning har visat att elevhälsan på Sveriges grundskolor i väldigt liten utsträckning känner till de barn som är anhöriga och deras situation. Med bakgrund av detta genomförde Anhörigas Riksförbund under år 2021 ett projekt i syfte att finna en metod för elevhälsan att hitta och identifiera barn som är anhöriga och på så sätt kunna ge dem det stöd de behöver. Efter projektets slut har förbundet fortsatt att sprida information och kunskap om det framtagna materialet.

Materialet som framtagits är ett lektionsmaterial, innehållandes lärarhandledning, PowerPoint och diskussionsbilder. Detta kan pedagoger i både för- och grundskola använda sig av i det viktiga arbetet med att identifiera barnen och den situation som påverkar dem. Materialet innehåller konkreta tips på hur pedagogerna sedan kan arbeta vidare med barn som är anhöriga.
Här kan du ta del av mer information och hjälpmedel  >>

Under projektet togs även ett presentationsmaterial (PPTX) om ”Barn som anhöriga” fram i syfte att användas för information och kunskapsspridning. Vid frågor om materialet kontakta gärna Anhörigas Riksförbunds kansli.

Ideella organisationer, förbund och verksamheter som kan vara dig till stöd och hjälp också i din situation som anhörig
https://anhorighandboken.se/olika-anhorigsituationer/

TIPS på lättillgänglig information om Socialtjänsten
Vanliga frågor om Socialtjänsten; kollpasoc.se >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer