Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Äta och dricka

Hon har ingen matlust – det blir alltid kvar mycket mat på tallriken. När vi någon gång är bortbjudna går det faktiskt bättre. Det är som att det smakar bättre när vi är fler runt bordet.

Vad vi äter och dricker har stor betydelse för återhämtning, läkning och välmående. Mat och dryck ska vara god och dessutom ge oss de näringsämnen vi behöver. Olika människor behöver olika mycket näring och det kan vara svårt att hålla kolla på allt. Äldre människor har till exempel ett större behov av proteinrik mat än yngre.

Ja, tänk så fel jag har gjort. Jag har serverat mager sås, lättfil och lättglass. Nu har jag ju lärt mig att han behöver all energi han kan få. De säger att det är bättre med vanlig mjölk och fil och att det inte alls är någon nackdel om jag tar lite grädde i såsen. Jag tycker ju själv att det till och med smakar bättre så.

För att få reda på mer så kan man vända sig till exempelvis en arbetsterapeut, sjukgymnast, logoped, dietist eller annan kostrådgivare, tandläkare eller demenssjuksköterska. Ställ krav på information och ta emot stöd och hjälp. Kostens betydelse för hälsan och livskvaliteten är stor, oavsett om du är anhörig eller själv drabbad av sjukdom eller funktionsnedsättning.

Svårigheter att äta och dricka kan bero på flera olika saker. Det kan handla om nedsatt syn eller neurologisk sjukdom som gör det svårt att se tallriken eller som gör det svårt att veta hur besticken ska hanteras. Svårigheter att tugga eller svälja och att man inte sitter bra är också vanliga orsaker till att inte få i sig tillräckligt med mat eller dryck. Ställ frågor och be om tips.

När maten blir ett problem
Mycket som rör situationen kring ätande och mat påverkar oss på djupet. Ofta är svårigheterna knutna till olika former av funktionsvariationer och sjukdomar. Som anhöriga behöver vi hjälp att förstå orsaker och att göra ”så rätt vi kan”. Vi behöver lättillgängliga tips och råd från professioner och sammanhang där kunskaper finns. Viktiga kunskaps- och erfarenhetskällor är de brukar- och diagnosföreningar som finns. Nedan finns några länkar som kanske kan hjälpa dig i ditt sökande efter att förstå och vilja göra det bästa av den situation ni befinner er i.
När maten blir ett problem – Attention >>
En närståendes handbok – Frisk och fri >>
ARFID, nytt namn på känd ätstörning >>

Hjälpmedel vid måltider
Det finns naturligtvis hjälpmedel som kan underlätta vid måltiderna. Sök gärna på nätet, förslagsvis genom sökord som ”ät-och drickhjälpmedel” så kan du få information om olika produkter och hjälpmedelsföretag. Det enklaste är förstås att direkt vända dig till den professionella vården för tips och hjälp.

Externa länkar:

Ätsvårigheter hos barn, 1177.se >>

Anhörig till person med ätstörningsproblematik, Vårdguiden >>

Att underlätta ätandet, Vårdhandboken.se >>

Om äldre och undernäring, Äldrecentrum >>

Öka aptiten hos äldre, Vårdguiden >>

Skapa lust till mat och måltid, Demenscentrum.se >>

Mat och dryck i slutet av livet,1177.se >>

Anhöriglinjen

Behöver du råd och stöd i din roll som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Anhöriglinjen finns till för dig.

   Vill du veta mer?

Anhöriglinjen
Bli volontär

Bli volontär

Vill du vara en frivillig medmänniska i samtal med anhöriga? Vi välkomnar alltid nya volontärer till vår Anhöriglinje.

   Här hittar du mer info

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund

Vår anhörigorganisation är unik för att den vänder sig till alla anhöriga oavsett situation och behov hos den närstående.

   Läs mer om riksförbundet

Organisationer

Organisationer

Information, råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Här har vi samlat ett flertal av de organisationer och föreningar som arbetar för olika grupper i samhället.

   Läs mer