Äta och dricka

Hon har ingen matlust – det blir alltid kvar mycket mat på tallriken. När vi någon gång är bortbjudna går det faktiskt bättre. Det är som att det smakar bättre när vi är fler runt bordet.

Vad vi äter och dricker har stor betydelse för återhämtning, läkning och välmående. Mat och dryck ska vara god och dessutom ge oss de näringsämnen vi behöver. Olika människor behöver olika mycket näring och det kan vara svårt att hålla kolla på allt. Äldre människor har till exempel ett större behov av proteinrik mat än yngre.

Ja, tänk så fel jag har gjort. Jag har serverat mager sås, lättfil och lättglass. Nu har jag ju lärt mig att han behöver all energi han kan få. De säger att det är bättre med vanlig mjölk och fil och att det inte alls är någon nackdel om jag tar lite grädde i såsen. Jag tycker ju själv att det till och med smakar bättre så.

För att få reda på mer så kan man vända sig till exempelvis en arbetsterapeut, sjukgymnast, logoped, dietist eller annan kostrådgivare, tandläkare eller demenssjuksköterska. Ställ krav på information och ta emot stöd och hjälp. Kostens betydelse för hälsan och livskvalitén är stor, oavsett om du är anhörig eller själv drabbad av sjukdom eller skada.

Svårigheter att äta och dricka kan bero på flera olika saker. Det mest uppenbara är kanske att personen inte tycker om, men tänk på att det kan bero på mer praktiska orsaker. Det kan handla om nedsatt syn eller neurologisk sjukdom som gör det svårt att se tallriken eller som gör det svårt att veta hur jag ska hantera besticken. Svårigheter att tugga eller svälja och att man inte sitter bra är också vanliga orsaker till att någon inte får i sig tillräckligt med mat eller dryck.

På seniormat.se kan du få tips och recept på rätter speciellt anpassade till äldre >>