När någon dör

Begravning

Inför en begravning ska själva ceremonin planeras och gravplats bestämmas. En begravningsbyrå kan hjälpa till med allt det praktiska utifrån önskemål.

Enligt begravningslagen måste gravsättning eller kremering ske inom en månad från dödsfallet. Tiden fram till begravningen kan variera från fall till fall beroende på vilket trossamfund den avlidne tillhör och/eller hur lätt det är att få tillgång till kyrka, kapell, präst och så vidare. Det kan även hända att anhöriga behöver tid på sig för att informera och samla alla berörda. I väntan på begravning förvaras den avlidne i ett bårhus.

Väljer man en borgerlig begravning går det oftast snabbare än om man vill ha en begravning i till exempel Svenska kyrkan.

Hur går en begravning till?

En begravning behöver inte följa en viss mall utan kan utformas helt efter önskemål. Själva begravningsceremonin kan hållas i kyrkan, i bostaden eller ute i naturen. Begravningar kan vara religiösa eller borgerliga, det vill säga icke-religiösa.

Tillhörde den avlidne ett annat trossamfund än Svenska kyrkan utser Länsstyrelsen ett ombud som granskar församlingen i fråga. Då kontrolleras bland annat begravningsavgifter och utformningen av begravningsplatser. Kontakta din församling eller Länsstyrelsen för information om vem som är begravningsombud i ditt område.

Hitta din länsstyrelse >>

Även om du väljer att anlita en begravningsbyrå har du alltid rätt att själv kontakta församlingen i din kommun eller ditt trossamfund. De kan svara på alla dina frågor och ge dig information om hur begravningen går till.

Vad kostar en begravning?

Var noga med att ta reda på kostnaderna för begravningsbyråns tjänster om du väljer att anlita en sådan. Begär en skriftlig offert där alla kostnader finns med. Genomsnittskostnaden för en begravning brukar ligga på 20 000–25 000 kronor. Väljer du en enkel begravning, utan ceremonier, kan kostnaden stanna på cirka 5 000 kronor.

Om det inte finns anhöriga som kan bekosta begravningen ordnar kommunens socialtjänst en begravning.


Externa länkar:

Att planera en begravning (Svenska Kyrkan) >>

Att anordna någons begravning (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) >>

Olika kulturer (Sveriges Begravningsbyråers Förbund) >>

Begravningslag (1990:1144) (Sveriges Riksdag) >>