Hygien

Jag tänker ibland att stunden i duschen kunde vara så mycket mer än bara rengöring. Men det ska gå så fort.

De flesta av oss tycker om känslan av att bli ren och fräsch. Stunden vid tvättstället eller i duschen är viktig. Det handlar inte bara om rengöring, det handlar också om närhet, beröring och dofter, om varmt vatten och mjuka handdukar.

Många anhöriga upplever en känsla av välbefinnande av att få vara den som hjälper till vid den dagliga omvårdnaden. Du som anhörig känner till din närståendes vanor när det gäller den personlig hygienen och även om det är hemtjänstpersonal som stöttar, kan du berätta om din närståendes önskemål om hon eller han inte kan göra det själv.

Spinalistips.se innehåller en stor mängd olika tips från privatpersoner som kan vara till nytta för både anhöriga och närstående >>


Anhörigas Riksförbund tipsar:

Det finns flera tips för att så långt det är möjligt underlätta för den närstående att sköta sin hygien själv.

Ta hjälp av en arbetsterapeut för att ordna praktiska hjälpmedel som till exempel toalettförhöjning och duschstol.

Börjar minnet hos den närstående svika kan det vara bra att ha fasta rutiner kring till exempel vilken färg på handduken eller tandborsten man använder. Färgen kan bli en kod för hur den ska användas och vem den är till för. Köp kombinerad duschtvål och schampo, så minskar misstagen och valmöjligheterna.

Börjar den närstående se dåligt eller bli virrig kan det vara bra att markera toalettdörren med en skylt och ordna med ljuskällor så att man leds fram till toaletten.

Ett badrum är ofta väl upplyst och domineras av ljusa väggar och vitt porslin. Det är lätt att bli bländad och få svårt att urskilja till exempel vita handtag mot ljusa väggar. En duschstol och toalettsits i avvikande färg kan hjälpa ögat att hitta rätt och minskar bländningen. En spegel med ram kan vara lättare att uppfatta som just en spegel och inte som en främling som står och tittar på.